image  image  image  image  image  image 

Raskoš istarske kuhinje

Što je to istarska kuhinja?

Da li su to jela koja su u davnini jeli istarski težaci? Ili, pak, ona priređivana nekad u patricijskim kućama?
A nije li to, ipak, hrana koja se danas nalazi u istarskim blagovaonicama?
Evo, s takvim su se pitanjima sukobili pri razmišljanju o načinu na koji treba prikazati istarsku kulinarsku tradiciju. Pojam "istarske kuhinje" nametnuo se kao cjelina svih jela što su stoljećima pripravljana na ovom području, a njihova je osnova u namirnicama s ovog tla. Bogatstvo te kuhinje nije malo. Burna istarska prošlost ostavila je svog traga Gastro ponuda i u kulinarstvu. Isprepletale su se razne tradicije u pučku kuhinju, kojoj je osnova u prirodi (aromatični začini, divlje raslinje, povrće, plodovi mora...) a uneseni su i utjecaji franačke i njemačke feudalne vlasti, romanskih jela, te kuhinje koja je od VII stoljeća pristizala sa slavenskim stanovništvom iz prirodnog zaleđa.

Ipak, sva jela koja su stigla u ovo podneblje dobila su karakterističan "pečat". Osnovne značajke istarske hrane bi, u grubom opisu bile: prevaga kuhanih nad pečenim jelima, dosta začina, puno samoniklog bilja, dosta ribe, ocat je obavezno vinski a ulje maslinovo, dok je vino vrlo važan sastojak pri kuhanju...

Gastro Istra Da bi se dobila prava slika o "prehrambenoj bazi" iz koje izrasta istarsko kulinarstvo, treba baciti pogled i na zemljopisnu kartu. Taj "zeleni poluotok" nalazi se na razmeđi alpskog i dinarskog gorja, te subalpske nizine i primorja. Na sjeveroistoku je brdovit predio s masivom Učke u kojem prevladava stočarstvo (uglavnom ovce). Preko kamenih litica spuštamo se do valovite srednje Istre gdje izviru sve ovdašnje rijeke, a od sredine se tlo blago spušta prema moru.

Zemlja crljenica u srednjoj, zapadnoj i južnoj Istri omogučava dobar razvoj poljoprivrede u kojoj su posebno istaknute mediteranske kulture (maslina i vinova loza), te ribarstvo u obalnom području. Istra ima više od 4000 manjih i većih naselja. Svako od njih je kulinarski gledano, imalo svoje posebnosti koje su se prenosile s koljena na koljeno. Čuvala su se i imena jela, tako da je moguće da na portalu GASTRO ISTRA nađete ista jela pod drugačijim nazivima.

Prisjetili bi se sada rečenice koju je izrekao jedan zaljubljenik u Istru: "Kamen, plodna zemlja crljenica i blago sunce s marljivim, bistrim i žilavim narodom stvorili su raskošnu, kulturu, dragu nam Istru..."

Dio bogate kulture i istarske raskoši su i jela u koja je narod udahnuo lokalni kolorit.

Ljudska je prehrana bitan dio života te se ne smije bacati u zaborav iskustvo što je stoljećima nastajalo uz istarska ognjišta.

Trenutno aktivnih Gostiju: 179 
| PREDLOŽAK STRANICE: | Stil 1 | Stil 2 | Stil 3 | Stil 4 | Stil 5 | Stil 6 |